Elin Eriksson från Hello Studio har formgivit frimärken åt Åland Post

Åland Post är ett logistikföretag på Åland, med verksamhet som drivs från huvudkontoret beläget någon kilometer utanför Mariehamn. Av dem fick Elin Eriksson från Hello Studio i uppdrag att formge två frimärken som en del av Åland Posts Frimärksprogram 2023. ”Jag vill att frimärket ska kännas hoppfullt och ge en känsla av gemenskap och värme”, berättar Elin.

Frimärksutgåvorna från årets Frimärksprogram ges ut av Åland Post vid åtta tillfällen mellan januari och oktober i år:

– Vi bjuder på ett brett och varierat program som reflekterar aktuella och allmängiltiga ämnen. Jag är stolt att introducera fler frimärksdebuterande konstnärer än någonsin som har skapat innovativa och intressanta frimärken, säger Eivor Granberg, affärsområdeschef för Frimärken & Posttjänster.

Elin Eriksson har nyligen flyttat tillbaka till Åland efter att ha bott i Stockholm och Helsingfors i 13 år. Hon är utbildad inom konst, illustration och möbeldesign, och hon har även läst Communication design på Berghs School of Communication. Sedan 2017 är hon Design Director och en del av designbyrån Hello Studio.

– Jag har en bakgrund inom tecknande och måleri, men jobbar idag uteslutande digitalt. Jag jobbar gärna med kollageteknik där jag blandar fotografi med digitala illustrationer och fotomanipulering, och det är även den tekniken jag använt när jag tagit fram frimärkena, berättar Elin och fortsätter:

Det svåra med mitt tema kring framtid, miljö och gemenskap var att hitta en ingång på ämnet som kändes ny, och inte hamna i gamla klichéer. Det är mycket som gjorts inom det området redan och jag ville skapa något personligt och började grotta i varför det berör just mig och hur min tolkning av det ser ut.

När Elin fick förfrågan om att skapa ett frimärke var hon föräldraledig med sin dotter som då var nästan 1 år, så för Elin kändes det som en naturlig tolkning av temat, att tänka på nästa generation och hur världen kommer se ut för dem.

– De val vi gör idag kommer lämna spår i världen som de sedan ska ta över. Jag fotograferade mig själv och min dotter i profil och lät våra blickar mötas på frimärkena. På frimärket med min profil ser man en knopp skymta i bakgrunden, och de val jag gör idag ger knoppen möjlighet att blomma i framtiden. Bakom min dotters profil ser vi hur blomman slagit ut i full blom. Jag vill att frimärket ska kännas hoppfullt och ge en känsla av gemenskap och värme, säger Elin.

Elin arbetar gärna med att blanda olika tekniker och stilar och som Design Director och grafisk designer arbetar hon dagligen med att förverkliga hennes kunders visioner:

– Jag trivs bra med att ha ramar att förhålla mig till, men att sedan inom de ramarna våga utmana och skapa något oväntat ändå. Det är som en kreativ ekvation som ska lösas. Nu efter att jag fått testa på att jobba med det här lilla formatet skulle det vara kul att få ett uppdrag i motsatt format, kanske en väggmålning eller att få formge en hel utställning av något slag!

GET IN TOUCH

Åland Post är ett logistikföretag på Åland, med verksamhet som drivs från huvudkontoret beläget någon kilometer utanför Mariehamn. Av dem fick Elin Eriksson från Hello Studio i uppdrag att formge två frimärken som en del av Åland Posts Frimärksprogram 2023. ”Jag vill att frimärket ska kännas hoppfullt och ge en känsla av gemenskap och värme”, berättar Elin.

Frimärksutgåvorna från årets Frimärksprogram ges ut av Åland Post vid åtta tillfällen mellan januari och oktober i år:

– Vi bjuder på ett brett och varierat program som reflekterar aktuella och allmängiltiga ämnen. Jag är stolt att introducera fler frimärksdebuterande konstnärer än någonsin som har skapat innovativa och intressanta frimärken, säger Eivor Granberg, affärsområdeschef för Frimärken & Posttjänster.

Elin Eriksson har nyligen flyttat tillbaka till Åland efter att ha bott i Stockholm och Helsingfors i 13 år. Hon är utbildad inom konst, illustration och möbeldesign, och hon har även läst Communication design på Berghs School of Communication. Sedan 2017 är hon Design Director och en del av designbyrån Hello Studio.

– Jag har en bakgrund inom tecknande och måleri, men jobbar idag uteslutande digitalt. Jag jobbar gärna med kollageteknik där jag blandar fotografi med digitala illustrationer och fotomanipulering, och det är även den tekniken jag använt när jag tagit fram frimärkena, berättar Elin och fortsätter:

Det svåra med mitt tema kring framtid, miljö och gemenskap var att hitta en ingång på ämnet som kändes ny, och inte hamna i gamla klichéer. Det är mycket som gjorts inom det området redan och jag ville skapa något personligt och började grotta i varför det berör just mig och hur min tolkning av det ser ut.

När Elin fick förfrågan om att skapa ett frimärke var hon föräldraledig med sin dotter som då var nästan 1 år, så för Elin kändes det som en naturlig tolkning av temat, att tänka på nästa generation och hur världen kommer se ut för dem.

– De val vi gör idag kommer lämna spår i världen som de sedan ska ta över. Jag fotograferade mig själv och min dotter i profil och lät våra blickar mötas på frimärkena. På frimärket med min profil ser man en knopp skymta i bakgrunden, och de val jag gör idag ger knoppen möjlighet att blomma i framtiden. Bakom min dotters profil ser vi hur blomman slagit ut i full blom. Jag vill att frimärket ska kännas hoppfullt och ge en känsla av gemenskap och värme, säger Elin.

Elin arbetar gärna med att blanda olika tekniker och stilar och som Design Director och grafisk designer arbetar hon dagligen med att förverkliga hennes kunders visioner:

– Jag trivs bra med att ha ramar att förhålla mig till, men att sedan inom de ramarna våga utmana och skapa något oväntat ändå. Det är som en kreativ ekvation som ska lösas. Nu efter att jag fått testa på att jobba med det här lilla formatet skulle det vara kul att få ett uppdrag i motsatt format, kanske en väggmålning eller att få formge en hel utställning av något slag!

GET IN TOUCH